keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

2013 onpas kylmää!


Maaliskuun 14. päivän lämpötiloja:

2008   +1,1
2010   -6,4
2011   -0,2 pilvessä
2012   -2,7 kirkasta
2013   -15 !?

Miksi tämä vuosi on niin kylmä? Milloin ne lämpimät ilmat saapuvat? Katsotaanpa kalenterista huomisesta eteenpäin. Olemme näet pitäneet kirjaa lämpötiloista 5-8 vuotta. Yleensä aamulämpötiloista. Siispä selaan kirjanpitoamme, ja totean, että plusaste ennätyksiä on saatu:

22.3.2012  +4 aamulla ja iltapäivällä +7,8. Mittari on varjon puolella. Ja siitä seuraava: 3.4.2008  +7,1 klo 19.30! - Kesäilmat tulivat hyvin aikaisin vuonna 2008. 1.5. vappuna (!) oli illalla klo 18, +24! - Neljän vuoden sykli? Jos on neljän vuoden sykli, lämpimät keväät tulevat seuraavan kerran vuonna 2016! Saas nähdä... toivottavasti olen väärässä...

Vielä viimeiset pyryt, pakkaset, tuiskut ja tuulet ja räntäsateet niin sitten sitä taas saa: lämpöä! 

Mukavaa talviviikkoa itse kullekin! 

Voi hyvin!

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Lohiseljankaa nam!

Keittoruuat sopivat hyvin milloin tahansa syötäviksi. Ainakin meillä! Viimeksi vuorossa oli  lohiseljanka. Käytämme niin tuoretta kalaa kuin se on mahdollista. Alkuperäinen reseptimme on Iltalehden Ruoka -osiosta. Lehtileikeen päiväys on 20.4.2006! Oltiin syöty Hakaniemen Hallin soppakeittiössä tosi maukasta kyseistä keittoa ja oitis riemastuimme kun soppamies Mare Aulén sitä sitten Iltalehdessä esitteli ja kertoi muutenkin sopparuokien valmistuksen salaisuuksista.

Ja näin se onnistuu.

Lohiseljanka

100 g sipulia sukaloituna
2 rkl neitsyt oliiviöljyä
80 g tomaattipyreetä
45 g valkosipulimurskaa
250 g juuressuikaleita
260 g hapankaalia
2 litraa vahvaa kalalientä
280 g tomaattimurskaa
3 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria
30 g kapriksia
1 suolakurkku kuutioituna
80 g mustia oliiveja (poista kivet)
100 g ruodotonta lohta henkeä kohden kuutioina
hakattua tilliä
smetanaa

Lohiseljankaa ilman smetanaa


Freesaa sipuli öljyssä. Lisää tomaattipyree, valkosipuli, juurekset, hapankaali ja kalaliemi. Keitä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Lisää muut ainekset kalaa lukuun ottamatta ja tarkista maku. anna hautua noin 15 min. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat ja hauduta vielä 5-10 min eli niin kauan, että kala ehtii kypsyä. Maun mukaan annostellessa päälle smetana, joukkoon suolakurkkupalat ja tillit.

Jätämme mustat oliivit kauppaan, koska ne on kemiallisesti tummennettuja, eivätkä siis mitään herkkua. Mutta jos haluaa, sekaan vaan! Ainakin näyttää hyvältä.

Keitto on herkullista ja terveellistä. Teemme aina tupla-annoksen ja niin kahden päivän ruokarumba on sillä selvä. Tietysti patonkipala valkosipulivoilla on ihan must ellei sitten satu välttämään valkoista leipää. Mutta molempi parempi - leivällä tai ilman!

Hyviä ruokahetkiä!