tiistai 10. syyskuuta 2013

Vihta vai vasta?

Jos ihminen syntyy Suomeen ja suomalaiseksi, saunasta tulee yksi osa sen ihmisen elämää väistämättä. Sauna on ollut osa minunkin elämääni niin kauan kuin muistan ja edelleen on. Viikonloppuna vierailimme perheessä, jossa tuleva talvi oli otettu huomioon. Vastat oli tehty tulevan syksyn ja talven varalle! Ai, ai kun tuo näky oli mieluinen.


Luulenpa, että tuo määrä vastoja on tehty vain juhlapäivien aattoja varten.

Lapsuudesta näet muistan sen, että vastoja tehtiin 52 paria. Eli yhdet vastat viikkoa kohti. Paljon! Ne sijoitettiin navetan ylisille, ja sieltä niitä pitkin vuotta haettiin.

Arvaatko kuka ne teki? Ei liene vaikea arvata. Naiset, naiset - naisethan ne, mutta ilman miesten apua ei siitä äiti olisi selvinnyt. Isä kaatoi sopivat koivut ja siellä sitä istuttiin metsän siimeksessä ja katkottiin oksia. Minäkin, joskus, vaikka mikään "luontoihminen" enkä "maatöidentekijä" en ole koskaan ollut. Vaan joskus oli pakko tehdä - yhtä sun toista! - Kaikkea mikä tuohon logistiikkaan yksityiskohtaisesti  kuului, en muista. Mutta joka kesä, siinä juhannuksen seutuun oli vastantekoaika!

Oma taitolajinsa oli tietysti tuo oksien kiinnittäminen yhdeksi napakaksi nipuksi ja tietääkseni siinä käytettiin aina lehdistä riivittyä oksaa eikä kumilenkkiä tai narua! Miksei - enpä tiedä...ennen monet asiat vaan olivat tietyllä tavalla eikä niitä kyseenalaistettu. Toivottavasti tämä vasta ja vastantekokulttuuri säilyy myös tuleville sukupolville.

Viime vuosina olen nähnyt muovinarusta tehtyjä vastoja tai oikeataan ne kyllä mielestäni ovat vihtoja. Mutta yllätys, yllätys - ei niin huonoja ole, vaikka toisinkin saattaisi luulla!

Pikku hiljaa kesä jää taakse. Tai tarkemmin, kesä loppui viime yönä. - Tänään on hyvin syksyinen ilma, vaikka aurinko paistaa aamun vesisateen jälkeen!

Mukavaa uutta viikkoa sinulle hyvä lukija! Voi hyvin! Ole armollinen näinä armottomina aikoina.

Ehdotin miehelleni televisiotonta kuukautta, mutta sain välittömän kieltävän vastauksen. Televisio kun on niin vähän mukana ihmisen arjessa! Paras kanava on kuitenkin espanjalainen TVE, siellä on vielä jotain sellaista mistä ihan tavallinen ihminen voi iloita. Siis osa siitä tuotannosta. Ja tietysti Suomessa on TV7. Sitä suosittelen, mutta mieluisaksi sen ilmeisesti tekee vasta kun evankeliumi alkaa kiinnostaa tai Israel. Suurimmassa osassa ohjelmista kerrotaan, että ...tänään voi olla elämässäsi se päivä, jolloin ihmettelet - miksi tästä ei ole aiemmin kerrottu, miksi tämä kaikki tuntuu niin mielenkiintoiselta ja uudelta - tämähän on ihan yes, vaikka onhan Suomi kristitty maa!

Sitä ihmetellessä - uudemman kerran: Voi hyvin! Palaillaan.

p.s. vasta



3 kommenttia:

  1. Viimeksi tänään olin saunassa.tosin kuntosalin saunassa,jota ei oltu lämmitetty tarpeeksi,taaskaan...ja seinällä lukee ettei vettä saa heittää kiukaalle.Mutta se tuttu saunan tuoksu sielläkin on,onhan se sauna Suomesta kotoisin.Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta kylläpä oli sitten sauna. Meidän taloyhtiössä toisinaan on liian kuuma sauna ja ei voida kylpeä. Mutta huippuhieno juttu, että saat siellä saunoa! Ja mukavaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  2. Amerikassa kuntosalin yhteydessä oli sauna. Se oli riemastuttavaa. Kiuaskin oli suomalainen. Mutta mutta - saunalle oli säännöt; max 5-10 min kerrallaan, uimapuku tai joku sellainen vaatekappale päällä (!) eikä tietystikään voinut heittää löylyä eikä käyttää vettä. No joo, vastasta puhumattakaan. Ei kyllä tullut mieleenkään. Mutta oli se sauna silti. Parempi kuin ei mitään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!