maanantai 10. helmikuuta 2014

Ruokaelämänkertaa - osa II

Talvella saatiin ja syötiin madetta. 


kuva on kalasaalis piste net sivuilta
made - latinaksi lota lota


Isä otti monet kerrat mukaan ja selitti talvikalastukseen liittyviä asioita. Avannolla oli tosi kylmää! Isä-Onnilla oli paksu ketunkarvainen kääntöturkki. - Kurjalta tuntui kun hän paljain käsin kylmässä näpräsi niitten verkkojen kanssa. Veteli verkkoa avannon toisesta päästä toiseen, ja saaliin irrottamisen jälkeen veti verkon uudelleen jään alle. Tärkeää oli merkitä avantokohdat, että löytää ne seuraavalla kerralla, ja tiedoksi muille jäällä liikkujille. Kovalla pakkasella nuo avannot umpeutuivat yhdessä yössä. Mateen nylkeminen oli inhottavan näköistä. Vaan ruokana tuo kala sopii mainiosti maitopohjaiseen kalakeittoon! -- Mutta madetta ei vaan tule syötyä kun se on niin suuritöinen! 


Jouluksi oli tapettu sika ja sitä syötiin pitkin talvea. - Olin kyllä varsin nirso kaiken syömisen suhteen...paitsi makean...! 
puutarha piste net sivun kuva
Mehumaija

Marjat ja mehut niistä olivat itsestäänselvyys. Kaikkea syötävää poimittiin metsästä pitkin kesää talven varalle. Äidin ja isän herkkua oli puolukka. Nykytietämyksen mukaan puolukka onkin mustikan ohella oikea super-food! Voimaruoka. Kaikki se mitä nykyisin ostelemme torilta tai Ruohonjuuren -tapaisesta kaupasta oli aikoinaan itsestäänselvyys - metsästä tai puutarhasta kerättynä. Mustaherukkamehu oli herkullista. Tietysti oli omenaa. Appelsiinit ostettiin kaupasta, mutta eipä niitä syömällä syöty. Ne laitettiin olohuoneen pöydälle sievään koriin ja hedelmien syömiseen piti kysyä lupa. Saiko ottaa? Tietysti. Mutta ilman lupaa otetusta hedelmästä saattoi saada huomautuksen! 

ruokala piste net sivun kuva
herkullisia sieniä
Sienet syötiin syksyn herkkuna kuten nykyisinkin, mutta kyllä niitä myös säilöttiin. Opin sienten syönnin vasta yli 20-vuotiaana. Mutta juuri kun olin löytänyt sienet ruokavaliooni tuli se kurja ja kaamea Tshernobylin ydinvoimalan räjähdys, v. 1986. Ydinpäästöt laskeutuivat myös Suomeen ja erityisesti sienten syönti kiellettiin oikein viralliselta taholta. Samoin pienten järvien ja lampien kalojen syöntiä tuli rajoittaa. Olipa se aikaa! – Ja nyt on ollut myös Japanissa tosi paha ydinvoimalaonnettomuus – niin kysynpähän vaan: Miksi enää rakennetaan ydinvoimaloita?

Ennen Suomessa syötiin näin. Nykyisin monet ihmiset ovat palanneet tähän ennevanhaiseen tyyliin.

  
Mietin tässä samalla jo seuraavaa blogia. Mitäpä sitä ruokia muistelemaan...oikeastaan tämä on ollut hyvä muistutus siitä, että meillä on hyvä yhteiskunta monessa suhteessa. On ollut ja on edelleen. Ainakin jokainen on saanut ruokaa syödäkseen ja hyvin. Nykyisin valitetaan kovin paljon. Itsekin - höh, ihan liikaa on ääneen ihmettelyä. Kuitenkin ruuan suhteen on aina paras ohje se, että ei syö sellaista ruokaa mikä ei itselle sovi. Ja että ei syö liikaa. Ähkyolot eivät kai ole tarkoitettu kenellekään. 

...pitää alkaa suunnittelemaan seuraavaa blogia...ehkä hengen ruokaa enemmänkin niistä kun ei koskaan tule ähkyolo...se on varsinaista virkistysruokaa. Tänään katsoin Rauno Helpin kertomana. Ihan siitä virkistyi. Suosittelen.

Palaillaan...voi hyvin & paljon siunausta elämääsi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!