tiistai 18. maaliskuuta 2014

Tie - 3

Uudenlaista elämää 

Se oli sitten menoksi ja Helsinkiin kauppaopistoon. Isä sanoi niin! Hän ohjasi, järjesteli ja sopi tapaamisia. Asetuin hänen siskonsa n. 12 neliön soluasuntoon. Tätini, niin paljon kuin hyvää hän tarkoittikin, teki elämästäni vaikean. Asumisestani hänen pikku kodissaan ei tullut mitään. Puhelut Parikkalaan kävivät kuumina. Isä sai hoitaa kun kerta oman pääni mukaan en saanut mennä. Olisin mielelläni jäänyt Lappeenrantaan vaikka K-kaupan myyjäksi! Tarkalleen yhdellä Lappeenrannan reissulla oli myyjän paikka järjestynytkin, samoin asunto. Mutta se ei tullut kuulemma kysymykseenkään! Isä kielsi suunnitelmani niin jyrkästi, että yksi ankea ilta siinä meni mökötellessä. Muistuupa nyt mieleeni lause: "Mie en sit ala mittään!" Isä näki asiat toisin.


Isä oli rakennusmestari ja piirsi
myös taloja

Mutta kauppaopistossa opiskelu olikin mielekästä. Tosin murretta ei voinut puhua, ja opettajat teitittelivät oppilaitaan. Pidin opiskeluaineista, vaikka lukemiselle ei tahtonut jäädä aikaa. Helsingissä riitti tekemistä. Sain myös oman pikku yksiön. Maalasin kaikki seinät eri väreillä. Isännöitsijä totesi, että jos joutuisi moisessa asunnossa asumaan, varmaankin pyörtyisi tai saisi päänsärkyä. Mutta isä rohkaisi; siitä vaan, kyllä kaupassa maalia riitti. Kaikki sain laittaa juuri niin kuin halusin!


...maailma avartui InterRail -matkailulla

Kesäisin pari kuukautta tein töitä ja yhden kuukauden Interreilailin pitkin Eurooppaa. Yhtenä kesänä "katosin" hetkeksi Eurooppaan niin, että isä luuli vaikka mitä. Poliisiasemalla piti käydä ilmoittautumassa ja sormenjäljet jättämässä kun reissulaiset saapuivat takaisin. Voi nuoruus, voi nuoruus! Usein vanhemmat joutuvat lastensa vuoksi vuodattamaan kyyneleen jos toisenkin! Mutta loppu hyvin kaikki hyvin nuoret, eivät olleet kadonneet, vaan loma vain venyi. Parikkalassa kävin usein. Junareitistä Helsinki-Parikkala-Helsinki tuli hyvin tuttu kaikkine sen kauniine yksityiskohtineen kuten Saimaankanavan ylitys, Vuoksen ylitys tai Simpeleen aseman seudun kallioleikkaukset, jotka talvisin ovat valtavien jääpuikkojen peittämiä ja kesäisin komeat graniittiseinä on upea näky!

Työ ja vapaa-aika
- Avaamme lähiaikoina uuden myymälän ja
haemme sinne päteviä tekijöitä. 

Ajallaan valmistuin merkonomiksi ja sijoituin työelämässä hyvin. Sain työpaikan, josta muodostui ”koko elämäni”. Karjalainen luonteeni ja tietynlainen analyyttinen elämänasenteeni sopivat hyvin henkilöstöpuolen tehtäviin. Parin vuoden kuluttua koko työhönotto siirtyi minun vastuullani, tietysti yhteistyössä modernin johdon kanssa. Valintatalo levisi joka puolelle pääkaupunkiseutua. Omat siivet kantoivat ja pappa oli tyytyväinen. Elämänsä viimeisinä vuosina isä allekirjoitti kaikki kortit ja kirjeet: terveisin Pappa!

En koskaan kohdannut ketään, joka olisi sanonut käyvänsä rukousilloissa tai gospel-konserteissa. Vain jehovantodistajat häiritsivät soittelemalla ovikelloa. Mutta jo nuorena olin oppinut, että heidän puheitaan ei pitänyt kuunnella eikä heidän lehtiään kannattanut ostaa! Enkä tuntenut ketään elävässä uskossa olevaa henkilöä. Joskus Vanhan Ylioppilastalon kulmilla joku huuteli Raamatun lauseita: Tehkää parannus ja luki Raamattua ihan muissa maailmoissa olevan näköisenä. Sitä ei voinut ymmärtää. Vai ymmärsikö sittenkin, jossain kaukana sisällä sydämessä ja ajattelinko, että ei vaan minulle noin "kävisi"? 


Kekkonenkin kävi siellä!

Viikonloput tanssittiin diskoissa ja istuttiin pubeissa. Juominen oli normaalia. ”Kaikki” joivat, jos joku ei juonut, siihen oli painava syy. Ihastuin Urhon Pubiin. Hakeuduin sinne extra-työntekijäksi, niin sain olla kantapaikassani eikä tarvinnut juoda. Juomisellekin oli sentään rajansa. 

Iltarukous

Kotona isä oli aiheuttanut harmia tuurijuopottelullaan. Elämä oli ollut rankkaa, sotia, äidin kuolema ennen aikojaan, perheen menetystä ja ties vaikka mitä. Viinasta sai voimaa. Niin hän joskus sanoi, että ilman ”tätä” en jaksaisi. Helpotti kuulemma monella tapaa. Olisipa hän oppinut tuntemaan vielä väkevämmän auttajan, mutta ei. Iltaisin luin iltarukouksen. Usein vielä senkin jälkeen jos vaikka tulin ravintolasta kotiin. Siitä oli tullut rituaali, jota en uskaltanut jättää pois. Pyysin Jumalan siunausta eri ihmisille luettelemalla heidän nimensä, loppuun lisäsin, että siunaa myös minua. 


...rukous tavan vuoksi tai ihan tosissaan...

Vakaasti uskon, että myös noilla ei-niin-syvällisillä rutiinirukouksilla ON merkitystä. Raamatussa puhutaan usein siitä, että on tärkeää tunnustaa Jumalalle Hänen olemassa olonsa ja kunnioittaa Häntä. Kääntymykseni jälkeen tajusinkin sen olevan Psalmin 91 mukaan Jumalasta roikkumista.

Psalmi 91:14 Herra sanoo: ”Koska hän riippuu minussa kiinni, minä pelastan hänet. Minä suojelen häntä, koska hän tuntee minun nimeni.”

Yliluonnollista?

Myös kaikki yliluonnollinen kiinnosti; taikuudet, astrologia ja ennustukset. Mitähän kädenviivoista näki? Oliko ihmisen koko elämä luettavissa kädenviivoista? Oliko elämänviiva pitkä vai loppuiko se yhtäkkiä kesken? Entä lapset? Nekin kuulemma näkyivät viivoina käsissä. Ja avioliitto sekin muka näkyi! Nyt sanon ohjeeksi: Älä lähde tuolle tielle, sillä se on kuin loputon suo! Eikä siihen kuulu esim. se, että mitä Jumala voisi tehdä ihmiselle näytti tilanne miltä tahansa. Ennustajien puoleen käännyin myös tärkeissä asioissa. 

Tuo tulevaisuuden tietämisen kaipuu kuului elämänpiirini aina siihen asti kunnes minusta tuli Jeesuksen oma; ja Hän muutti mun, mun Jeesukseni Hän muutti mun! Kuten eräs hengellinen laulu sanoo. Yhtäkkiä tajusin miten suurta valhetta nuo ennustelut suurimmalta osaltaan ovatkaan! Miss Universumin, Anne Pohtamo sanoi vuonna 1994 todistuksessaan Roihuvuoren kirkossa: Ottakaa selvää onko kyseessä Raamatun Jumala ja Hänen henkensä voima! Tuo todistus oli minulle silmiä avaava. Miksi kukaan toinen ei koskaan ennen ollut asiasta puhunut niin suoraan, että oli olemassa voima, joka oli taivaalliselta Isältä ja oli voimaa pimeyden puolelta! Miten väärälle tielle ihminen voikaan kuin vahingoissa liueta! Eri yhteyksissä todetaan, että sehän on vain huvia! Nyt (kevät 2014) myös Suomen televisiossa on uusi sarja, jossa suomalainen nk. selvännäkijä ohjaa ihmisiä epämääräisiin mystisiin kokemuksiin. Se ei ole oikea tie! Eikä se ole pelkkää huvia! Armahda Herra Suomen kansaa!

Helminauha

Kun nyt mietin työpaikkojani vuosikymmenten varrelta niin huomaan, että lähes joka paikassa oli vierelläni uskova ihminen, vähän se vierastutti, mutta asiallehan ei voinut tehdä mitään. Itsekin olin palkannut itselleni uskovaisen ihmisen apulaiseksi! Sattumalta! Ja tosi mukava hän olikin ja osaava. Nyt jälkeen päin romantisoin ajatusta ja tulen siihen tulokseen, että kuin helminauhana on Jumala antanut yhdeltä lapseltaan seuraavalle kunnes vuonna 1994 sain minäkin kirjoittaa mm. amerikkalaiselle ystävälleni: Now I know, Jesus has come into my life! I am happy!

Amerikkaan ja reissua reissun päälle

Helsingissä oli hyvä asua, mutta kun sain tilaisuuden lähteä Amerikkaan, en sitä hetkeäkään epäillyt. Tiettyjen hakuprosessien kautta minut hyväksyttiin. Suomi sai jäädä toistaiseksi, ehkä kokonaan. 

Vapauden patsas piti nähdä niin pian kuin
se vaan oli mahdollista...näköalaristeily
Hudson-joella...
Amerikassa asumisesta ja siellä töissä (työharjoittelu) käynnistä voisin kirjoittaa enemmänkin, mutta tässä yhteydessä sanottakoon vain, että viihdyin erinomaisesti. Lähtemättömän vaikutuksen teki amerikkalaisten ystävällinen ja avulias suhtautuminen kanssa ihmisiin.  Kukaan ei koskaan aliarvioinut kielitaitoani. Alussa oli vaikeaa, mutta kaikessa kannustaminen oli loputonta. Työpaikkani oli kiireisellä osastolla. Kärsivällisyyttä koeteltiin ja sitä opin. Kirjeissä ei saanut olla virheen virhettä. Tietokoneita ei vielä silloin ollut, mutta IBM:n nk. pallokoneessa oli magneettikorttimuisti. Kanssaihmiset huolehtivat, että kaukaa Suomesta tulleen ei tarvinnut olla yksin. Sitä sai elää täyttä elämää isolla E:llä. Olin 25-vuotias ja yksi elämäni haaveista oli toteutunut. Tutustuin helposti uusiin ihmisiin sekä opin kielen. Paikallisessa kansalaisopistossa jatkoin espanjan kielenopiskelujani ja opiskelin matkatoimistovirkailijan lipunkirjoittajan taidot. Asuin juutalaistaustaisen rouvan alivuokralaisena. Kerran hän kutsui minut erikoiseen illallistapahtumaan. Ihmettelin miten eri ruuilla oli merkityksiä. Oli laulua ja rukousta. Muitakin rituaaleja siihen ruokailuun liittyi. Se jäi merkittävällä tavalla mieleen ja avautui vasta 15 vuoden kuluttua! Asuin Amerikassa 1½ vuotta ja lopuksi matkustin kuukauden päivät halki Pohjois-Amerikan. 


Grand Canyonin näkeminen oli unohtumaton
elämys

Lomillani kävin myös Mexicossa ja Kanadassa. Haasteellisiakin tilanteita oli, mutta kaiken kaikkiaan yksi asia oli selvä; en halunnut palata takaisin Suomeen. Kyyneleet kiertyivät silmäkulmiini ostaessani lentolippua takaisin Helsinki-Vantaalle. British Airwayn myyjä sanoi, että eihän se nyt noin huono juttu voi olla, ja päästiinkin siihen ymmärrykseen, että ainahan Amerikkaan voi tulla takaisin. Herkkyys on ollut riippakivenäni koko elämäni ajan. Nyt iän myötä sen kanssa on jo oppinut elämään.

Saarnaajan kirja 3: 4 - Aika on itkeä ja aika nauraa. Aika on valittaa ja aika hypellä.

Amerikassa eräs ystävä ehdotti matkaoppaaksi hakeutumista. Aloin pyöritellä ajatusta mielessäni. Ehkä pääsisin Floridaan oppaaksi! Ehkä sittenkin palaisin!

Vanhempien kuolema riipaisi

Isä oli kuollut pari vuotta ennen USA:han lähtöäni. Surin hänen kuolemaansa kaksi vuotta! Nyt sieltä paluuni jälkeen äidinkään asiat eivät enää olleet kovin hyvin. Vietin kesän äidin kanssa. 


...takaisin maalla....tässä Tiksi-koira peltotöitten lomassa suostui
innokkaasti valokuvaan...
Se oli hyvä päätös. Saimme rauhassa jutella, jos jotain mieleen tuli. Hänellä oli dementiaa. Syksyllä hän joutui sairaalaan. Vielä sairasvuoteeltaan hän kannusti elämään täyttä elämää. – Mie en oo pääst lähtemään minnekään, mutta mää sie! Ole siellä lämpimässä, siellä on hyvä olla! Onko siellä niitä palmuja, kyseli vielä viimeisellä kerralla ennen hänen kuolemaansa kun kävin häntä katsomassa. Hän oli ikänsä kasvattanut palmuja. Eipä niitä muissa taloissa ollut, vaan äidilläpä oli.

Sitten tuli se puupalttoon hakumatka. Mikä? Puupalttoo, eikös se ole, veli sanoi. Sydämestä kouraisi. Koko ikäni minulla oli ollut yksi hyvin tärkeä rukous: Älä anna vanhempieni kuolla ennen kuin olen aikuinen. Pelkäsin, että iäkkäät vanhemmat olisivat saattaneet kuolla ihan minä päivänä tahansa. Joku täti sillä asialla peloittelikin, miten siule laps raukalle käyp jos vanhempas kuoloovat pois! ”Kivoja tätejä!” Illasta toiseen tuon rukouksen toistin taivaalliselle Isällemme. Älä anna isän ja äidin kuolla pois ennen kuin olen aikuinen. Nyt olin aikuinen ja omillani elämässäni. Äiti kuoli. Mutta varsinaisesti surin hänen kuolemaansa vasta sen jälkeen kun Jeesus muutti sydämeni.

Maailma kutsui - matkaoppaaksi Eurooppaan

Matkatoimiston henkilöstöpäällikkö sanoi, että unohda Amerikka. Aina kun kysyttiin jotain yritin laittaa sinne jonnekin väliin tiedotusta, että halusin kovasti sinne Amerikkaan. No, se oli sitten hyväksyttävä ja suorapuheisuudesta olen aina pitänyt. Matkaoppaana tulivat tutuiksi monet sellaiset paikat, joissa en ollut aikaisemmin käynyt.  


...Dubrovnikissa kaupunkikierroksella...

Mutta kaikkein rakkaimmaksi kaikista muodostui Palma de Mallorca, Espanja. Kun kone laskeutui Mallorcalle, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Se on monella tapaa kaunis ja mielenkiintoinen saari. 

....jatkuu...                          Olkoon päiväsi hyvä! Palaillaan tien päälle taas!

12 kommenttia:

 1. Olipa tätä mielenkiintoista lukea! Sinulla on ollut mielenkiintoinen ja monipuolinen elämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Tervehdys sinulle sinne Tel Aviviin...tänne tuli lunta ja pakkasta taas...seuraavassa osassa asentunkin takaisin tänne Suomeen ja hankin koiran. Koirastani haluaisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon niin ihmeellinen se oli...loi yhteyksiä jotka ovat olemassa vielä tänäkin päivänä! Se on kuitenkin niin hankala asia selittää tiivistetysti, että saa nyt nähdä miten sen koiraosuuden kanssa käy! - Voi hyvin!

   Poista
 2. Mielenkiinnolla seurasin sujuvaa kertomustasi. Erityisesti huomiotani kiinnitti lämmin suhde isääsi: isä turvana, isä kannustamassa, isä taustalla... Ehkäpä se on tehnyt sinusta vahvan ja rohkean ihmisen. Hienoa niin! Ja todella, oletpa monenlaisissa hommissa ollut. Henkilöstöhallinnossa (paljolti juuri työhönottoa) olen minäkin pisimmän työurani tehnyt. Mutta matkaoppaaksi minusta ei ikinä olisi ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentistasi.

   Kyllä vaan nk. isäntyttö olin, vaikka kyllä hän oli meille kaikille tasapuolinen. Alan ihmisenä tiedät näistä asioista. Tuli tässä nyt mieleen, että millähän tavalla tuo lapsena moottoripyörällä huristelu on vaikuttanut elämääni...niin moninainen kun ihminen on! Kyllä sinusta Eija matkaoppaaksi olisi, itse asiassa Kreikassa olikin yksi hyvin sinuntyylinen ja tietäväinen opas! Työ on kyllä pitkälti asiakaspalvelutyötä, ihmisistä tulee tykätä, muuten ei onnistu. Eikä palmujen alla jouda lepäilemään mutta omat mukavat hetkensä oppaillakin!

   Poista
  2. Kiitos Kaisa! Avainsana on rohkeus! Ja isäntyttönä sinua on rohkaistu, olet saanut tunteen että olet tärkeä ja arvokas. Sillä mennään pitkälle! Uskalletaan!

   Poista
 3. Fontti on näköjään peistauksen mukainen eikä blogin asetusten mukainen...itse asiassa joutusampaa lukea! Hyvää lauantaita! Aurinko paistaa ja linnut laulaa. Se tekee kevättä!

  VastaaPoista
 4. Onpa mielenkiintoista oppia tuntemaan sinua tällä tavalla! Olet loistava kirjoittaja! Kunpa moni löytäisi tiensä tänne. Ja miten kauniit hiukset sinulla tuossa opaskuvassa. Tyttäreni haaveilee nyt matkaoppaan hommista...

  VastaaPoista
 5. Itselläsi puolestaan on aivan ihana blogi kaikinpuolin! Kiitos kumminkin Marita! Kovasti tykkään kirjoittamisesta...mutta harjoitelmiahan nämä ovat. -Blondi ku blondi, mutta kyllä sen juuren kanssa oli tekemistä! - Toivottavasti tyttäresi pääsee matkaoppaaksi. Miinuspuolia siinä on ne työajat ja pieni palkka, poikaystäviä ei oikein voi olla...siirtyminen paikasta toiseen rajoittaa...ei omaa kotia...no jaa nuorelle se sopii, vaikka kyllä meissä oli esim. yks opettaja joka otti sapattivapaan. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Olen niin onnellinen kun sain Sari Essayahin paikkakunnalle ja tilaisuus onnistui hyvin :)

   Poista
  2. Hieno juttu tuo Sari Essayahin vierailu. Sari oli helmikuussa naistenpäivillä Metrokappelissa...oli hyvin mielenkiintoista kuulla hänen elämästään ja erityisesti sitä miten Jumala on johdattanut hänen elämäänsä...ja silloin oli lähdössä Obaman järjestämälle rukousaamiaiselle! Sari on välitön, kaunis, viisas, mukava ja rohkea todistaja!

   Poista
 6. Oot niin hyvä kirjoittamaan ja jonkun ihmisen elämäntarinaa on aina niin mielenkiintoista lukea! Mulla oli viikot mennyt työntouhussa enkä ollut ensin katsonut tätä blogia vähään aikaan kun et ollut hetkeen päivittänyt, mutta nyt kun katsoin niin ajatus mikä tuli ensimmäisenä mieleen on, että sinussa on ainesta kirjailijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Johanna, kiitos sinulle kauniista sanoista. Samoin niin on minustakin mielenkiintoista lueskella tositarinoita, fiktiot ovat ok joskus, mutta todellisuus on ihan toinen juttu! Jospa minusta tulisikin tuommoinen New York bestseller listan ykkönen niin eipä olisi sitten pikku rahan puutetta! Vaan ehkä ne bestsellerit kirjoittaa joku muu...tämä on tällaista raapustelua vaan...mutta tykkään! Siunausta sinulle!

   Poista

Kiitos kommentistasi!