torstai 18. heinäkuuta 2013

Tartto - yleiskatsauksia

Onneksi sää suosi. Tässä tuokiokuvia eripuolilta Tarttoa.

Erikoinen pyörä asuinkerrostalo
lähes keskustassa

Kävelykatu keskustassa vieressä
isot puistot molemmin puolin
Tori - hyviä marjoja - kauniita kukkia

Jokiajelulla Emä-joella

Toinen paatti jäi...ja aurinko paistoi. Joki oli täysin
hiekkapohjainen...rannat hiekkaa...
Kentät täynnä pelaajia...hieno paikka
puiston keskellä

Historiallinen vallihauta-puisto -alue,
oppaani jäi tutkimaan jotain kiveä...

Hei hei Hotelli Pallas taidetaankin lähteä Pärnuun,
edessä 2½ tunnin bussimatka, jonka aikana
räpsin kuvia ja luin kirjaa nimeltä Susanna
herätyksen äiti...mies puolestaan yritti nukkua...
Tartossa meihin teki vaikutuksen moni asia. Se oli miellyttävä ja mielenkiintoinen kaupunki. Vanha kaupunki oli kaunis ja hyvin hoidettu. Hyvät palvelut. Shoppailua tuli harrastettua sen pakollisen verran. Ehkä himpun liikaa, koska ihan keskustassa oli isot kauppakeskukset ja niissä oli alennusmyynnit - ja mies kannusti (!).

Mutta sitten; naakat tekivät sellaiset ylilennot illalla tasan kello 21 asettuessaan talojen katoille - ties minne nukkumaan, että olimme suorastaan äimistyneitä. Niitä oli tuhansia! Osa "naakka-massasta" tuli hotellihuoneemme vastapäiselle katolle, melko lähelle. Seurasin niin tekemisiä käsi poskella pitkän tovin.

Historia suorastaan imaisi puoleensa. Teimme valmiiksi merkityn kävelykierroksen eri muistomerkeille ja rakennuksille. Mies lukea pasmatti mitä oppaassa kerrottiin ja niin käveltiin. Kävely sujui ja puistossa vaeltelu sai aivan uuden ulottuvuuden. Löydettiin lopulta jäljellä oleva kaupunginmuurikin, joka pätkä oli restauroitu hyvään kuntoon. Osa reitistä jäi tekemättä, siis seuraavaa kertaa varten!

Pitkin matkaa viittasin ja ihmettelin elämää 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa. Kirja jota luin kertoi todellista tarinaa Susannasta ja hänen miehestään Englannissa. Jo oli ajat erilaiset. Puute ja köyhyys, sairaudet arkea. Monet heidän lapsistaan kuolivat jo melko pian syntymänsä jälkeen. Tosin kyllä heillä oli paljon hyvääkin. Mutta nyt näimme vanhaa muuria silmiemme edessä. Suotakoon yksinkertaisuuteni anteeksi, mutta tajusin tuon vanhan muurin paremmin kun samaan aikaan olin lukenut kirjaa vastaavalta aikakaudelta. Mutta emmepä arvanneet mitä matkamme tulisikaan vielä tuomaan! - Miten ihmeen lähelle muureja jouduttaisikaan ja missä?

Mutta Tarton jälkeen Pärnuun. Siellä meitä odotti Villa Johanna, joka oli kuin nukkekoti tai kesämökki. Oikea tip-top -paikka. Varaus etukäteen oli kunnossa. Kuten kaikki varaukset tehtiin netistä etukäteen.

...jatkuu loppuviikosta...

2 kommenttia:

  1. Naakkalennot saivat meidät seuraavan iltana samaan aikaan samaan kohtaan kamerat valmiina kuvausta varten, vaan eipä uusinta näytöstä tullutkaan..ei, ei ja ei vaikka kuinka odotelttiin. Ajan kulukseni kuvasin mieheni selkää ja kadunkulman näkymiä sekä Tasku-kauppakeskusta.

    VastaaPoista
  2. Olisi joskus mielenkiintoista itekin käydä Tartossa. Oon käyny Eestinmaalla vaan Tallinnassa ja Pärnussa, mutta oon kuullu että tuo Tarto on todella kaunis kaupunki. Ja onhan se vanha historiallinen yliopistokaupunki myös.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!